Innovaatiot tarvitsevat litiumia

Litiumille on kovaa maailmanlaajuista kysyntää, eikä kysynnälle näy loppua. Litiumia – tai tarkalleen ottaen jauhemaista litiumkarbonaattia tarvitaan kuumeisesti esimerkiksi älypuhelinten, kannettavien tietokoneiden, kaksipyöräisten kulkuneuvojen sekä sähkö- ja hybridiautojen akkuihin, mutta ei tarve siihen lopu: Kaustisilla Keski-Pohjanmaalla pääkonttoriaan pitävän Keliber Oy:n toimitusjohtaja Olle Sirén uskoo, että litiumia tarvitaan pian myös vedyn ja sähkön varastointiin.

– Tuuli- ja aurinkosähkön varastoinnissa tarvitaan litium-akkuja. Eräs tällainen innovaatio on aurinkoenergialla latautuva akku kotitalouksien sähköntarpeita varten. Polttokennojen vedyn varastointiin puolestaan tarvitaan litiumboorihydridiä, Sirén kertoo.

Keliber Oy tuntee litiumin, sillä yritys ja sen edeltäjät ovat tutkineet ainetta ja Keski-Pohjanmaan esiintymiä jo 1950-luvun lopulta. Nyt, viimeisen neljän vuoden aikana kairattua 21 kilometriä ja 257 kairareikää varmempana yhtiö on lupia vaille valmis aloittamaan kaivostoiminnan. Lupa-asiat lähtevät viranomaiskäsittelyyn tämän vuoden lopulla.

16 vuodeksi tuotantoa

Keliberillä on Pohjanmaalla kolme litium-esiintymää, jotka kaikki GTK on tutkinut. Kaikkiaan niissä on noin 4,5 miljoonan tonnin malmireservi, joka suunnitellulla tuotantokapasiteetilla tarkoittaa Keliberille 16,2 vuoden tuotantoa.

– Keski-Pohjanmaalla on nyt jo 500 neliökilometrin litium-provinssi ja todennäköistä on, että alueella on edelleen löytymättömiä esiintymiä. Siihen viittaavat sadat litiummalmilohkareet, joita eri puolilta metsiä on löytynyt, Olle Sirén kertoo.

Jos Keliberin alustava aikataulutus ottaa tuulta alleen, Syväjärvellä aletaan kaivaa litiumia parin vuoden päästä. Sirén uskoo, että raaka-aineen hinta kansainvälisillä markkinoilla on silloin edelleen korkealla.