Täsmätiedolla kullan lähteille

Malminetsintäyhtiö Mawson on tutkinut kultaesiintymiä Napapiirin korkeudella kuuden vuoden ajan. Kanadalaisen yhtiön päätutkimuskohde on Rajapalojen kulta-aihe Ylitorniossa, jossa kulta näyttää jakautuneen kallioperään suhteellisen tasaisesti. Noin 40 metrin syvyydestä otetuista kairanäytteistä on löydetty lupaavia kultapitoisuuksia.

Toinen Mawsonin päätutkimuskohteista on Rompas, jossa kulta esiintyy rikkaissa, pistemäisissä pesäkkeissä. Rompas-Rajapalojen potentiaalinen kultamalmialue on pinta-alaltaan poikkeuksellisen laaja, noin sata neliökilometriä.

Yhtiön varatoimitusjohtaja Nick Cook toivoo, että kultaa löytyisi tähänastista enemmän, jotta esiintymiä voisi lähteä kaivostoiminnalla hyödyntämään.

– Teemme siis vielä aikaisen vaiheen malmitutkimusta, Cook muistuttaa.

Lisätyötä kokonaisuudessa on teettänyt Rompaksen sijainti Natura 2000 -alueella.

Uraaniviitteestä kulta-aiheeksi

Ennen Mawsonia GTK etsi teollisuuskonserni Arevan kanssa alueelta uraania, jota ei kuitenkaan löytynyt kaivostoiminnan kannalta riittävästi. Sen sijaan alueelta löytyi varsin hyviä viitteitä kullasta. Malmigeologisesti tilanne oli tutkijoille mielenkiintoinen, sillä uraani ja kulta esiintyvät harvoin näin lähekkäin.

Mawson on käyttänyt malminetsintätyössä laajasti apunaan GTK:n asiantuntijoita, geologisia, geofysikaalisia ja geokemiallisia aineistoja sekä kairasydänarkistoa. Glasiaaligeologian tuntemus on ollut tarpeen maaperägeokemian ja malmilohkareiden kulkeutumisen tulkinnoissa, sillä jäätikkö on aikanaan virrannut alueella kahteen eri suuntaan.

Varatoimitusjohtaja Nick Cook kiittelee suomalaista teknologiaa ja osaamista.

– GTK:n tutkijoita voi huoletta luonnehtia erittäin ahkeriksi tiedemiehiksi, Cook kuvailee.

Mawson on mukana myös GTK:n ja Lapin yliopiston hankkeessa, jossa testataan uusinta malminetsintätyökalua, miehittämätöntä lennokkia.